Friterad aubergine med kryddstekta kikärtor - taco style

 
Hittade det här receptet när vi hade aubergine över som jag inte riktigt visste vad vi skulle göra med.
Det var riktigt gott och detta recept vill vi verkligen spara för framtiden.
Receptet kommer från boken "Gröna linjen" av Alice Knutas och Linn Lundberg.
 
Den marinerade rödkålen, samt såsen som blev över använde vi som tillbehör till en köttfärspaj någon dag senare.
Var väldigt gott tillsammans även det.
 
Friterad aubergine:
  • 1 l vatten
  • ½ dl salt
  • 1 aubergine
  • 1 l frityrolja
  • ½ dl maizena
  • 2 msk mald svartpeppar
  • 2 lime, skalet
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Blanda samman vatten och salt till en lag (saltet ska smälta ut i vattnet).
  2. Skär auberginen i ca 1 cm tjocka kuber och lägg dem i saltlagen.
  3. Låt dem ligga i minst 1 timme under en tallrik som pressar ner auberginen i lagen så att den täcks helt.

    Medan auberginen ligger i saltlag och vilar fortsätter du enligt nedan.
    Auberginereceptet fortsätter längre ner efter att alla tillbehör är klara.

Marinerad rödkål:
  • 0.3 rödkålshuvud
  • ½ dl olivolja
  • 2 lime, saften
  • 2 tsk socker
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Skär rödkålen tunt och blanda med olja, limesaft, socker och salt.
    OBS! Riv skalet på limen innan du pressar den, eftersom du ska ha zesten till augerginen.
  2. Låt marinera i minst 15 minuter.
  3. Häll bort överflödig vätska och låt stå svalt till servering.

Tahinisås:
  • 2 dl tahini (sesampasta)
  • 1 citron, saften
  • 1 vitöksklyfta, skalad
  • 1½ dl vatten
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Mixa samman alla ingredienserna till Tahinisåsen med en stavmixer till en slät kräm.
  2. Smaka av med salt.

Harissasås:
  • 1 gul lök
  • 2 vitklöksklyftor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk harrissa
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl finkrossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Hacka lök och vitlök fint.
  2. Fräs i en kastrull tillsammans med olja tills den är helt mjuk.
  3. Ha i tomatpuré, harissa och paprikapulver och stek i ytterligare någon minut.
  4. Sänk till medelhög värme och ha i de krossade tomaterna.
  5. Låt småputtra i minst 5 minuter.
  6. Smaka av såsen med socker, vinäger och salt.
  7. Låt svalna.
 
Kryddstekta kikärtor:
  • 1 burk kikärtor
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk kanel
  • 1 msk spiskummin
  • ½ msk mejram
  • salt efter smak

Gör så här:
  1. Kikärtorna ska serveras varma så gör dessa medan du friterar auberginen.
  2. Skölj kikärtorna och stek dem hårt, på hög värme, i en panna tillsammans med oljan och kryddorna.
 
Här fortsätter auberginereceptet:
  1. Lyft upp auberginekuberna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper så att de blir så torra som möjligt.
  2. Värm frityroljan i en kastrull på 180 grader.
  3. Vänd auberginekuberna i Maizena och fritera dem i ca 5 minuter eller tills de fått rikligt med färg.
  4. Lyft över dem med en hålslev på hushållspapper så att överflödigt fett torkas upp.
  5. Vänd upp den nyfriterade auberginen med mald svartpeppar, limezest och salt.

Till servering:
  • Tortillabröd
  • Inlagd majrova eller andra favorittillbehör
 
Servera nyfriterad aubergine med kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med de goda såserna i tortillabröd. 

Kommentera här: