Mormors fläskkorv





I år var det småkusinernas tur att vara med.
Och Frida var en hejare på att göra korv!
Och om någon undrar varför alla barn går runt i underställ beror det på att vi precis innan huggit årets julgranar och grillat korv i skogen. Så mysigt!
Detta behövs till 7 korvar:
- 2 kg fläskkött (fläskfärs)
- ½ kg oxkött (nötfärs)
- ½ kg malda kalla kokta potatisar
- 1½-2 liter mjölk
- 2½ msk salt
- 2½ tsk vitpeppar
- 1¼ tsk svartpeppar
- ½ dl potatismjöl
- Krokfjälster
Gör så här:
- Koka upp mjölken och låt den svalna.
- Mal köttet i en köttkvarn om du har helt kött, annars lägg fläsk- & nötfärs i en stor skål (använd gärna kitchenaid om du har, för det är rätt tungt att röra för hand).
- Mal även i potatis, eller pressa den igenom en potatispress.
- Blanda runt färs och potatis och späd med mjölken till en ganska lös smet.
- Krydda och häll i potatismjöl och fortsätt blanda runt så allt blandar sig ordentligt.
- Fäst fjälster runt ett krorvhorn och börja producera korv.
- Mamma brukar klippa fjälsterna i lagom korvstora längder innan och trär på dem på hornet.
- Tryck ut lite korvmassa och knyt om med snöra i änden.
- Fyll med lagom mycket korvmassa i fjällstret. Fyll inte för mycket för då spricker korven vid kokning.
- När nästan hela fjälstret är fyllt, dra loss från hornet och knyt ihop den andra änden med den första.
- Upprepa proceduren tills all smet är slut.