Lakritskola
Receptet är Alexandra Zazzis.
Detta behövs:
-
100 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 1 krm salt
- 2,5 msk lakritspulver
Gör så här:
- Lägg smöret i en tjockbottnad gryta och smält alternativs bryn (blir en lite nötigare smak).
- Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspulver.
- Låt småkoka i ca 40 minuter. Rör ibland.
- Kolan ska bli 123 grader - använd en termometer eller för ett kulprov för att kontrollera att den är färdig.
(Kulprov: Ta ett glas med iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla sedan mellan fingrarna och se att den håller ihop och är lagom seg.) - Fodra en brödform med bakplåtspapper och häll upp kolan.
- Låt svalna 2 timmar, lyft ur och klipp/skär kuber.
- Packa som karameller i bakplåtspapper.
- Förvara i kylskåp.