Knäckebröd

 
Hjälp, slut på knäckebröd! Vem har ätit upp dem?
Knäckebröd har vi aldrig bakat, men resonerar som Pippi Långstrump; det har vi aldrig provat, det ska nog gå bra!
Och faktiskt, efter ett par plåtar så fick vi till rätt knaprighet på knäckebrödet.
Och det var ju lite kul att få använda sin kruskavel som legat oanvänd i skåpet i massor av år.
 
Detta behövs:
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 10 dl grovt rågmjöl
  • ca 3 dl vetemjöl
  • rikligt med mjöl till utbakningen

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Tillsätt salt och blanda så jästen löser sig.
  3. Häll i vatten och olja.
  4. Arbeta in rågmjöl och sist vetemjöl
  5. Täck över degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
    Degen kan även stå i kylskåp och få mogna långsamt i 1-2 dygn.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den.
  8. Dela upp degen i mindre bitar och kavla dem riktigt tunna med kruskavel.
    Gör man rundlar blir det ca 20 st, sporrar man rektanglar blir det många fler.
  9. Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper och nagga dem.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
  11. Låt kallna på galler.
 
 

Kommentera här: