Räksoppa

  
Tips! Soppan kan också serveras med en klick gräddfil smaksatt med curry eller paprikapulver.
Räkorna läggs ned precis innan servering, annars kan de blir sega och smaklösa.
Serveras gärna med ett gott bröd till.  
 
Detta behöver du till 4 personer:
  • 400-600 g räkor
  • 1-2 st schalottenlök
  • 1 morot.
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin eller saften av 1 citronklyfta
  • salt
  • cayenpeppar
  • 1 krm paprika
  • 0,5 tsk curry 
  • 1 äggula
  • 1,5 dl vispgrädde
Gör så här:
  1. Rensa räkorna och ta tillvara på alla skal. Är räkorna djupfrysta kan de rensar så fort de är halvtinade. 
  2. Skala och hacka lökarna.
  3. Skala och riv moroten. 
  4. Koka upp buljongen i en större kastrull. 
  5. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna eller kastrull på låg eller medelhög värme. 
  6. Lägg ned räkskalen och fräs dem under omrörning i 5-10 minuter. 
  7. När skalen börja dofta räkor tillsätt den hackade löken och rivna moroten. Låt fräsa i ytterligare 5 minuter under omrörning på låg eller medelhög värme. 
  8. Krydda med lite curry och paprikapulver. Rör runt. 
  9. Pudra över mjölet och låt det under omrörning sugas upp i fräset. 
  10. Häll över räkskalen i buljongen och låt koka i 10-15 minuter utan lock. 
  11. Tillsätt 1 dl grädde och smaka av med en knivsudd cayenpeppar. Låt sjuda tills soppan tjocknat. 
  12. Smaka av med eventuellt mer kryddor och salt. 
  13. Vispa samman äggula och 0,5 dl vispgrädde i en serveringsskål och sila över soppan i skålen.
  14. Vispa upp den lätt i serveringsskålen.
  15. Lägg ner räkorna och servera. 

Kommentera här: