Frallor

Dessa frallor påminner mycket om våra kalljästa frallor till smaken. Mycket smidiga frallor att göra! Enligt orginalreceptet ska man använda varmluftsugn men det fungerar bra att endast använda 250°C över-under.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 5 dl vatten, fingervarmt
- 1 dl mjölk
- 1 msk honung
- 5 dl fullkornsvetemjöl
- 8 dl vetemjöl
- Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet så jästen löses upp.
- Blanda vatten och mjölk och tillsätt det tillsammans med honung till jästblandningen.
- Rör ner fullkornsvetemjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
- Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
- Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1–1 ½ timme. Den ska bara jäsa en gång.
- Strö ut ca ½ dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut den lösa degen. Obs! Knåda inte.
- Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl.
- Platta försiktigt och lätt ut degen med handen till ca 30 x 40 cm.
- Skär snabbt degen i 6–7 cm smala remsor. Det går lättast med en degskrapa av metall.
- Dela varje remsa i 2–3 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek.
- Vik ihop och lägg bröden (de är fortfarande lösa) på plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda genast i intervallånga 230º i 5 minuter från det att ugnen är varm.
- Ändra till varmluft 230˚ och fortsätt grädda i ytterligare 4–5 minuter tills bröden får fin, ljusbrun färg.
- Låt svalna på galler utan bakduk, så blir brödskorpan härligt frasig.