Renytterfilé med jordärtskockspuré och timjansky

 
Har aldrig tidigare tillagat renkött när Lovisa och Niclas bestämde att renytterfilé ska vi ha till nyår.
Lovisa hade ätit det på restaurang i Umeå och det var så gott.
Hittade ett recept från "Halv åtta hos mig" som lät väldigt gott.
Och det var det verkligen!
Det här kommer vi att göra många gånger framöver.
Väldigt många moment, men det gick att få ihop det som nyårsmiddag.
 
Vi förstekte svamp och lät smålökarna gå klart i ugnen innan köttet skulle påbörjas.
Tar även lite tid med att skala både jordärtskockor och potatis, men även detta kan man förbereda och lägga i kallt vatten tills det är dags att börja tillaga.
 
Bon apetit!
 
Detta behövs till 4 portioner:

RENYTTERFILÈ:
  • 800 g renytterfilé
  • 1 rkm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist timjan

JORDÄRTSKOCKSPURÉ:

  • 500 g jordärtskocka
  • ½ l vispgrädde
  • 1 cl vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

BAKADE SMÅLÖKAR:
  • 16 små lökar
  • 5 msk olivolja
  • 2 krm salt
 
SVAMP:
  • 250 gr ostronskivling eller 2 st king oyster svamp
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

ROSTAD POTATIS:
  • 8-10 potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 5 krm timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

TIMJANSKY:
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl balsamvinäger
  • 37,5 cl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 2 kvist timjan
  • ½ dl kalvfond
  • 2 klyftor vitlök
 
Gör så här:
  1. Vi började med de bakade smålökarna. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gnid in lökarna med olja och salt.
  3. Baka i ugnen i ca 30 minuter, lite beroende på storlek på smålök.
    (Sänk därefter ugnen till 100 grader). 
  4. Tag ut och skär av roten sen kan man pressa ut löken ut skalet.

  5. Dela och stek svampen i smör.
  6. Salta och peppra.
  7. Varmhåll svamp och lökar eller ställ åt sidan och värm på senare.

  8. Timjansky: Värm sockret i en panna och häll i balsamicovinäger, rödvin, vatten, kalvfond, timjan och vitlök.
  9. Koka i 30 minuter på svag värme. Red med maizena om den känns för tunn och sila skyn innan servering.

  10. Värm ugnen till 100 grader.
  11. Putsa köttet och bryn i en stekkpanna med salt, peppar och en kvist timjan, samt rikligt med smör.
  12. När köttet fått fin färg runt om, lägg köttet i en ugnsfast form och sätt i en termometer. Häll över smöret och timjan som är kvar i pannan så att även det går med in i ugnen.
  13. Tag ut köttet vid 54 grader (rare), 57 grader (medium rare) och 60 grader (inte över 60 grader, då blir det torrt). 
  14. Rulla in köttet i aluminiumfolie och låt vila i 20 minuter.

  15. Höj ugnen till 200 grader.
  16. Skölj potatisen och skiva den i ½ cm tjocka skivor.
  17. Lägg på en plåt och häll över olja, timjan, salt och peppar.
  18. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

  19. Skala och dela jordärtskockorna och koka upp dem i grädden.
  20. Koka tills de är mjuka, ca 15 minuter.
  21. Häll av hälften av grädden och mixa jordärtskockorna.
  22. Tillsätt vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar.

  23. Om allt har gått enligt plan är nu allt färdigt och det är dags att skiva upp köttet och servera denna goda anrättning.
     

Kommentera här: