Pekannötkolapaj

 
 
God paj som passar året om.
Om man vill kan smaken varieras med lite ingefära eller kardemumma i kolasmeten.
Låt pajen stå i rumstemperatur en stund innan servering.
 
Detta behövs:
 
MÖRDEG:
  • 150 g smör (kallt)
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg

FYLLNING:
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • ½ dl farinsocker
  • 2 msk honung
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 50 g mjukt smör
  • 2 nävar pekannötter
 
Gör så här:
  1. Nyp ihop tärnat, kylskåpskallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Vill inte degen gå ihop, så tillsätt några droppar kallt vatten, men knåda aldrig en mördeg!
  3. Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä en pajform.
  6. Nagga botten av mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminumfolie så att den inte sjunkter ned under gräddningen.
  7. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. Pajskalet ska bli gyllene i färgen.
  8. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  9. Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme.
  10. Prova med ett kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen.
  11. Fyll pajskalet med kolasmet och strö över pekannötter.
  12. Låt pajen stelna i kylskåp.
 
Kulprov innebär att man klickar ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten.
Om smeten stelnar i vattnet och går att rulla till en kula är den färdig och kommer att stelna.

 

Kommentera här: