Pekannötkolapaj


Om man vill kan smaken varieras med lite ingefära eller kardemumma i kolasmeten.
Låt pajen stå i rumstemperatur en stund innan servering.
Detta behövs:
MÖRDEG:
- 150 g smör (kallt)
- 4 dl vetemjöl
- ½ dl florsocker
- 1 ägg
FYLLNING:
- 1 vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- ½ dl farinsocker
- 2 msk honung
- 1½ dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 50 g mjukt smör
- 2 nävar pekannötter
Gör så här:
- Nyp ihop tärnat, kylskåpskallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Vill inte degen gå ihop, så tillsätt några droppar kallt vatten, men knåda aldrig en mördeg!
- Plasta degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen och klä en pajform.
- Nagga botten av mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminumfolie så att den inte sjunkter ned under gräddningen.
- Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta bort folien efter halva tiden. Pajskalet ska bli gyllene i färgen.
- Dela och skrapa ur vaniljstången.
- Blanda alla ingredienserna utom smöret i en kastrull och sjud i en dryg timme.
- Prova med ett kulprov om kolan är färdig, rör sedan ned smöret klickvis i kastrullen.
- Fyll pajskalet med kolasmet och strö över pekannötter.
- Låt pajen stelna i kylskåp.
Kulprov innebär att man klickar ner lite kolasmet i ett glas med kallt vatten.
Om smeten stelnar i vattnet och går att rulla till en kula är den färdig och kommer att stelna.