Fiskgratäng med räkor och spenat

 
En god fiskgratäng.
Några moment som ska genomföras, men börja med att skala räkorna och sätt igång potatisen till moset.
Sedan fixar man fisk, fyllning och sås medan potatisen kokar.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 g fiskfilé, tex fryst torskblock
  • 300 g räkor med skal
  • 60 g färsk spenat
  • ca 5 cm purjolök
  • rapsolja till stekning
  • 1 tsk rivet citronskal
  • mald svartpeppar
  • salt

Gratängmos:
  • 6-8 potatisar, mjölig sort
  • ½ dl rapsolja
  • 2 ägg
  • ev ca 1 dl grädde
  • salt och nymald vitpeppar

Sås:
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1-2 tsk majsstärkelse
  • salt och peppar

Garnering:
  • ev citronskivor
  • färsk dill

Gör så här:
  1. Börja med moset. Skala potatisen och koka den mjuk.
  2. Pressa potatisen och blanda den med olja och ägg.
  3. Späd eventuellt med grädde. Moset ska vara rätt fast.
  4. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. och gör såsen under tiden som potatisen kokar.
  6. Sås: Fräs den hackade löken någon minut i smör i en kastrull.
  7. Häll på vinet och låt koka upp.
  8. Tillsätt buljong, grädde och låt såsen puttra i ca tio minuter.
  9. Red av med majsstärkelsen utrörd i ½ dl vatten, till lagom konsistens.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Fräs spenat och purjolök lite lätt i raposolja i en stekpanna.
  12. Krydda med salt och peppar.
  13. Skala räkorna.
  14. Klicka eller spritsa ut moset i kanten på en eldfast form.
  15. Lägg hälften av spenatfräset och hälften av räkorna i botten.
  16. Lägg på fisken och lägg sedan resten av spenatfräset och räkorna ovanpå fisken.
  17. Häll över såsen.
  18. Ställ i ugnen och grädda tills mos och sås börjar få färg, ca 25 minuter.
  19. Garnera eventuellt med lite citronskivor och färsk dill.
 

Kommentera här: