Chokladpavlova

En mycket fräsch Pavlova. Eftersom det är youghurt i toppingen blir tårtan inte så söt.
Detta Pavlova-recept är Leila Lindholms.
Tror att det publicerades i en Amelia för gaaanska länge sedan.
Min utrivna sida ur tidningen förtäljer dock inte hur gammal den är. :)
Men hon har skrivit in ett väldigt bra tips för Pavlova på vintern:
Toppa med färska fikon, clementiner och pistagenötter istället för färska bär som man använder på sommaren.
Detta behövs:
-
7 ekologiska äggvitor
- 5¼ dl strösocker
- Saft av ½ citron
- 2 msk kakao av god kvalitet
- 50 g mandelspån
Topping:
- 4 dl vispgrädde
- 4 dl grekisk yoghurt 10%
- 3 msk florsocker
- 1 liter färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 130 grader.
- Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en torr rostfri skål.
- Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnär ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
- Ta av marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den svalnat.
- Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
- Skeda ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
- Vispa grädden och blanda den med grekisk youghurt och florsocker.
- Bred blandningen över marängbotten.
- Strö över färska bär.