Knäckig Blåbärspaj
Så vansinnigt lyxigt med hemlagad blåbärspaj!
I år är det gott om blåbär i vår skog, så när Lovisa, Viktor och Arvid kom hem med en hel spann med blåbär, då fick det bli paj.
Serveras med SIAs goda vaniljglass.
Detta behövs:
- 500 g blåbär
- ½ dl socker
- 2 msk potatismjöl
- 175 g smör
- 1½ dl strösocker
- 2 krm salt
- 3 dl havregryn
- 1½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ dl ljus sirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl i en bunke så det blandar sig ordentligt.
- Häll blandningen i botten på en pajform ca 24 cm i diameter.
- Smält smöret i en kastrull.
- Medan smöret smälter, ta en ny bunke och blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.
- Häll smält smör och sirap över mjölblandningen och blanda till en jämn smet.
- Klicka ut smeten över blåbären och bred sedan till ett jämnt lager över bären.
- Grädda pajen i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg.
- Servera pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.