Kyckling med kall dillsås



Och som dessutom delats flitigt till släkt och vänner.
Receptet är plockat från arla.se, och där står det så här om receptet:
"En praktisk och god buffékyckling som kan förberedas dagen före".
Och det stämmer! :)
Har dock tagit mig vissa kreativa friheter - jag kryddar kycklingen när jag steker den och inte som det står i originalreceptet att kycklingen skall kryddas efter det att man skurit upp den.
Detta behövs till 10 bufféportioner:
- 900 gr kycklingfilé
- smör (arla då förstås)
- 1 ½ tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- (Själv mäter jag aldrig hur mycket jag saltar och pepprar när jag steker kött - jag gör som Farbror Melker - kryddar efter behag).
Sås:
- 4 dl lätt crème fraiche
- rivet skal och pressad saft av ½ citron
- 1 msk flytande honung
- ½ dl hackad dill
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
(Till sås mäter jag dock kryddorna och provsmakar innan jag ev går loss med ytterligare salt och peppar).
Garnera med dill och citronskivor.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryn kycklingen i omgångar på båda sidor i smör i en stekpanna.
- Lägg dem i en långpanna.
- Stek i mitten av ugnen 10-12 minuter.
- Kolla för säkerhetsskull med en termometer så kycklingen är klar - skall hålla 70 grader.
- Låt kycklingen kallna.
- Rör ihop såsen.
Så här långt kan man förbereda.
- Skär kycklingen i skivor och lägg upp dem på ett serveringsfat.
- (Krydda med salt och peppar).
- Ringla hälften av såsen över kycklingen och servera resten till.
- Strö över färsk dill och garnera med citron.