Födelsedagstårta
Rostårta med hallonmousse och dajmgrädde.
Denna tårta bakade Elisabeth Högberg i Hela kändissverige bakar (kommer inte ihåg vilket år) men sedan dess har Lovisa önskat den till sin födelsedag.
Du behöver:
LJUS LUFTIG TÅRTBOTTEN:
-
4 ägg
-
2 dl socker
-
1 dl mjöl
-
1 dl potatismjöl
-
1 tsk bakpulver
-
1 citron, skalet av
HALLONMOUSSE:
- 250 g frysta hallon
- 1 dl florsocker
- 100 g färskost
- 3 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
DAIMGRÄDDE:
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk kakao
- 1,5 msk florsocker
- 2 dubbelförpackningar Daim
VIT CHOKLADFROSTING:
- 100 g vit choklad
- 150 g mjukt smör
- 150 g färskost
- 250 g florsocker
- rosa pastafärg
Gör så här:
BOTTEN:
- Kör rumsvarma ägg och socker i bakmaskin med visp eller med elvisp tills det är riktigt pösigt.
- Blanda sedan resten av ingredienserna i en skål med en visp.
- Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Rör inte för mycket så luftigheten i smeten försvinner.
- Smöra en form på 24cm hela vägen upp till kanterna. Mjöla formen med vanligt vetemjöl och häll sedan ner smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 min. Dela kakan i tre delar då den svalnat eller kallnat helt.
HALLONMOUSSE:
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp i två delar och låt ena delen stå och svalna.
- I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.
- Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.
- Vispa upp grädden.
- Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.
DAIMGRÄDDE:
- Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakaon och florsockret.
- Krossa daimen grovt i matberedare och vänd ner det i grädden. Ställ in i kylen tills det är dags att fylla tårtan
FROSTING:
- Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna något.
- Vispa upp smöret riktigt krämigt, tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
- Väg upp florsockret och tillsätt det tillsammans med färskosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.
MONTERING:
- Fyll tårtan med hallonmoussen och daimgrädden.
- Börja sedan spackla tårtan med den vita chokladfrostingen. När du spacklat tårtan ganska tunt och fint så delar du upp resten av frostingen i två delar.
- Ta sedan en tandpetare och tillsätt lite rosa färg i ena delen för att få en ljusrosa ton. Skeda sedan ner båda delarna frosting i en spritspåse och försök få hälften på varje sida i spritspåsen.
- Spritsa rosor på toppen av tårtan och toppa med pärlor. Färdig!