Kycklingbiffar med parmaskinka, färsk pasta samt en pestosås

 
Ett recept som vi första gången tillagade vid en kusinmiddag.
Antar att det var 2006 eftersom receptet är utskrivet då.
Var ganska flitig på att laga detta recept några år efter det, men sedan glömdes receptet bort.
Endast såsen har varit en återkommande rätt vid Lovisas födelsedagar senaste åren.
Blev riktigt glad när jag bläddrade fram detta recept ur samlingen.
 
Till 4 portioner behövs:
 
Biffarna:
  • 400 gr kycklinfilé
  • 8 skivor parmaskinka
  • 2 dl pistagenötter
  • 4 st schalottenlökar
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg (små) - stora ägg ta 1 helt och 1 äggula
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk koncentrerad kycklingfond
  • 2 vitlöksklyftor
  • 40 gr färsk basilika (eller 1 msk torkad)
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och lägg dem i en mixer, tillsammans med vitlök och  schalottenlöken och mixa till en slät smet.
  3. Tillsätt resten utom pistagenötterna och basilikan. Mixa en stund.
  4. Lägg smeten i en bunke och strimla basilikan och rör ner det i smeten tillsammans med pistagenötterna.
    (Jag brukar dela dem lite - inte hacka men dela lite.)
  5. Lägg 2 st skivor parmaskinka som ett "kors", lägg en fjärdedel av smeten i mitten på "korset", vik över skinkan så det blir som ett paket, sätt en tandpetare för att hålla ihop om det behövs.
  6. Bryn biffarna i en stekpanna på medelstark värme, 2 minuter på varje sida, lägg dom i en ugnsfast form, kör dom klart i ugnen tills de har en innertemperatur på 72 grader.
 
Medan biffarna står i ugnen - gör såsen och koka pastan.
 
Såsen:
  • 50 gr smör
  • 6 tsk grön pesto
  • 4 dl grädde
  • salt och lite vitpeppar
 
Gör så här:
  1. Smält smöret till såsen i en kastrull.
  2. Tillsätt peston, låt det fräsa under omröring.
  3. Häll i grädden och låt koka upp.
  4. Salta och peppra efter behag, såsen klar.
 
Färsk pasta:
  1. Kokas enligt anvisning på förpackningen.

Kommentera här: