Dubbel Kola Paj


Två lager chokladkola, en ljus och en mörk ovanpå ett pajskal gjort av chokladkakor. Detta är Basses favorit sedan många år tillbaka och en obligatorisk födelsedagstårta/paj när han fyller år.
Fungerar ypperligt även som julgodis, men om man vill skära upp "godiset" i bitar, fungerar en avlång form bättre än en rund.
Till 14-16 bitar:
200 g chokladkakor (Maryland Cookies)
75 g smör
Mörk Chokladkola:
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
½ tsk ättiksprit (12%)
50 gr smör
Vit Chokladkola:
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
½ tsk ättiksprit (12%)
50 gr smör
Garnering:
Kakao
Gör så här:
- Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
- Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 minuter till 120 grader. Dra kastrullen från värmen. Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
- Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120 grader. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan. Rör i choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
- Servering: Det blir godare (och lättare att skära) om pajen får stå en stund i rumstemperatur innan den serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar eftersom pajen är mycket mäktig.