Klassiska Köttbullar

Köttbullar, köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar, köttbullar, köttbullar. Var det inte så Madicken sjöng.
Och köttbullar tröttnar man väl aldrig på.
Går att variera i det oändliga - med potatismos, spagetti, skivade på mackan med lite majonnäs och inlagd gurka. Så gott!
Jag gillar klassiska köttbullar med smak av kryddpeppar..
Ingredienser:
-
800 gram blandfärs
- 8 msk ströbröd
- 3 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk riven eller finhackad gul lök
- 3,5 tsk salt
- 4 krm vitpeppar
- 4 krm mald kryddpeppar
Gör så här:
- Börja med att mäta upp mjölk och skorpmjöl i en liten skål. Rör runt ordentligt några gånger tills det blivit en kletig massa, ca 5 minuter.
- Finhacka eller riv löken. Vill man ha mildare smak på löken så bryn den lite lätt.
- Lägg färsen i en stor bunke och blanda i alla ingredienser. Arbeta färsen smidig men överarbeta inte. Då tränger fettet ur och färsen blir trådig och seg.
- Fukta händerna lite med kallt vatten och forma färsen till jämna köttbullar. Lägg dem på vattensköljd skärbräda.
- Bryn smör i en stekpanna och lägg i några köttbullar i taget. Vänd dem eller skaka pannan då och då, så att köttbullarna blir jämnt brynta runt om.
- Eftersom detta recept är dubbelt brukar inte alla köttbullar få plats i samma stekpanna. När de är bruna och fina runt om brukar vi därför sätta in dem i ugnen medan vi steker färdigt alla. Ta en ugnsfast form och häll vatten i botten så att det precis täcker, en skvätt soja och en klick smör. Köttbullarna får stå i ugnen i 175 graders värme tills alla är klara. Sista gänget köttbullar som steks får bli helt klara i pannan.
Sås:
- Slå bort fettet ur pannan om det är bränt, annars blir det en utmärkt grund till sås.
- Skaka i ett par matskedar mjöl (använd tesil eller annan liten sil så att mjölet inte klumpar sig) och vispa hela tiden.
- Späd med vatten (ca 1 dl) och den buljong du fått från köttbullarna i ugnen.
- Låt koka upp och späd med grädde till lagom konsistens.
- Smaka av med soja, salt och vitpeppar.