Scones

 
Scones, detta älskade bakverk som är så lätt att baka.
Vår gamla kokbok med silvertejp över "pärmen" är extra tummad på sidan där scones-receptet står.
  
Detta behövs till 16 bitar scones:
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 3½ dl mjölk eller filmjölk
 
Ugnstemperatur: 250 grader
Gräddningstid: ca 10 minuter
 
Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Blanda väl.
  2. Tillsätt smöret i små tärningar och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig konsistens.
  3. Rör ner den kalla mjölken och arbeta snabbt ihop degen med händerna.
  4. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del på plåt med bakplåtspapper till en ca 1½ cm tjock rund kaka med ca 15 cm diameter.
  5. Skåra varje kaka i fyra delar med mjölad kniv. Nagga degen med en gaffel.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade, gärna varma.
 
Tips
Gör grahamsscones genom att byta ut 4 dl vetemjöl mot grahamsmjöl i receptet ovan.
 
Variation
Scones som hel kaka. Forma degen till en rektangulär kaka. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Skåra degen till 16 bitar. Nagga och grädda som scones.
 
Pizza
Halvera satsen ovan. Kavla ut degen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och platta ut den ytterligare till en tunn kaka. Lägg på fyllningen men lägg inget på den yttersta centimetern av pizzan. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Kommentera här: