Äppelpaj
Så här års vill man verkligen frossa i äppelpajer.
Här kommer en klassiker.
Det här behövs:
-
2 kg äpplen
-
50 gram smör
- 175 gram socker (ca 1,75 dl)
- 150 gram skorpmjöl
- Ev kanel
Knäck:
-
50 gram socker
-
100 gram smör
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en ugnsfast form (ca 25 x 35) med 50 gram smör.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
- Lägg äppelklyftorna i formen och strö över 175 gram socker. Strö även över 1 msk kanel och rör runt.
- Strö sedan över skorpmjölet.
- 50 gram socker strös över skorpmjölet och 100 gram smör lägges över i små klickar eller hyvlas i tunna skivor så att det smälter samman med sockret till en knäck.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Sänk därefter värmen till 175 grader och får stå 30 minuter till.
- Låt äppelkakan svalna lite och servera den ljummen med vaniljsås, vaniljglass eller lite vispad grädde.