Inkokt lax
Inkokt lax finns det en uppsjö av recept på.
Här är vårt goda recept.
Inkokt lax serveras kall och är väldigt lätt att förbereda.
Till 4 portioner behövs:
- ca 600 gr laxfilé med skinnet kvar
- 1 liter vatten
- 1 msk ättiksprit 12%
- 1 msk salt
- 5 st vitpepparkorn, som man krossar lite lätt i mortel
- 3 st kryddpepparkorn, även dessa krossas lite lätt i mortel
- 1 st lagerblad
- ½ st gul lök i skivor
- ½ st morot i slantar
- ½ knippe dill - endast stjälkarna
Gör så här:
- Skär laxfilén i portionsbitar. Låt skinnet sitta kvar. Det behövs för att hålla ihop laxen när den sjuder.
Skinnet drar man bort precis innan servering. - Blanda vatten, ättika, salt, kryddor och grönsaker i en kastrull eller traktörpanna med lock.
- Koka upp lagen och låt sjuda under lock i ca 10 minuter..
- Lägg i laxbitarna och stäng av värmen.
- Lägg på locket och låt stå kvar på eftervärmen i ca 5 min.
- Drag bort från värmen och låt stå med locket på för att svalna och kallna.
- Ställ in pannan i kylskåp och låt laxen ligga i lagen i ett dygn tills den ska serveras.
- Servera med kokt potatis och en god kall sås, tex Källvikssås.