Paj med varmrökt lax och spenat

 Paj är perfekt mat!
Jag menar, man har som idag, lite rester på varmrökt lax. Inte speciellt mycket.
Man tar det och lite annat som finns i kylen/frysen och vips så har man middag till flera personer.
Serverar denna paj med en god sallad och med romsås till.
 
 
Börja med pajdegen:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 msk kallt vatten
  1. Blanda ihop till en deg i matberedare eller för han.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen i ca 30 minuter.
 
Fyllning:
  • Varmrökt lax (150 - 200 gram)
  • Fryst spenat (150-200 gram)
  • ½ dl grädde + grädde till stanning
  • 1 msk dill
  • ½ tsk salt + ½ tsk salt
  • 1 krm curry
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 ägg
  • 1 krm svartpeppar
  • Riven ost
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Häll en ½ dl grädde i en kastrull.
  • Lägg i den frysta spenaten och koka upp.
  • Krydda med dill, ½ tsk salt, curry och vitpeppar.
  • Lägg hälften av laxen i den kylda pajformen. Häll över spenatblandningen.
    Fyll på med resten av laxen.
  • Gör en äggstanning genom att knäcka äggen i en shaker.
    Fyll på med lika mycket grädde som äggen fyller.i shakern.
    Lägg i salt och svartpeppar i shakern och skaka så allt blandar sig.
  • Häll äggstanningen över lax och spenat i pajen.
  • Lägg till sist riven ost över hela pajen.
  • Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. 
 
Servera med en grönsallad och ev med en god sås till, tex romsås.

Kommentera här: