Grytstek

Hittade en nötbog i frysen.
Vad i hela friden gör man med en nötbog?
Fram med den gamla (silvertejpade) kokboken och hittade ett recept på Grytstek.
Så vansinnigt enkelt och vilken fantastiskt god sås det blev!
 
Detta behövs:
  • 1 kg benfritt nötkött, tex fransyska, högrev eller mörad bog
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
  • 2 dl vatten eller buljong
 
Sås:
  • 6 dl sky och buljong eller vatten
  • 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • salt, nymalen peppar
  • soja
 
Gör så här:
  1. Bryn smöret i stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till vacker färg.
  2. Krydda runt om med salt och peppar.
  3. Späd steken med 1-2 dl vatten vid sidan om köttet.
  4. Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme.
    Vänd steken någon gång och späd med mer vatten om det behövs.
  5. Stick med en provnål - köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt.
    Man kan också sätta in en köttermometer under slutet av stekningen.
    Innertemperaturen ska vara 75 grader C för genomstekt kött.
  6. Ta upp steken och lägg den på en skärbräda och låt den stå 15 minuter inlindad i aluminiumfolie.
 
Sås:
  1. Sila och mät upp skyn i en kastrull. Tillsätt ytterligare vatten och ev buljongtärning.
  2. Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning.
  3. Rör ner den i skyn under omrörning.
  4. Koka 3-5 minuter. Rör om då och då.
  5. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och soja.
 
Skär upp köttet i tunna skivor och servera med kokt potatis, grönsaker och gelé.

 


Kommentera här: