Burgundisk Köttgryta (Boeuf Bourguignon)

 
Lycka när Niclas ägnat en ledig eftermiddag till att laga en god Burgundisk Gryta som doftar ljuvligt när man kommer hem.
Annars kan man med fördel göra denna gryta en dag innan den skall serveras och sedan värmas ordentligt när den skall ätas Serves med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris och en god grönsallad och bröd till.
 
Detta behövs till 8 port:
  • 1 kg benfritt kött, tex grytbitar eller 1½ kg kött med ben, tex högrev, bog av nöt eller älg
  • 200 gr rimmat bogfläsk
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • nymalen vit eller svartpeppar
  • 300 - 499 gr smålökar eller syltlökar
  • 250 gr hela färska champinjoner eller burkchampinjoner
  • 6 msk vetemjöl
  • 1krm hela kryddpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 - 6 dl vatten
  • 3½ dl rödvin (1 liten flaska)
  • 2 msk äkta soja
  • klippt persilja
 
Gör så här:
  1. Skär köttet i bitar, 3 x 3 cm, och bogfläsket i mindre tärningar.
  2. Bryn fettet i en stekpanna och stek kött- och fläskbitar runtom i omgångar.
  3. Salta och peppra och lägg efterhand över i en gryta.
  4. Skala smålökarna. (Lägg dem i hett vatten några minuter, så är de läggare att skala).
    Eller använd syltlök. Bryn dem hastigt efter köttet och lägg dem i grytan.
  5. Strö över vetemjölet till sist och rör om.
  6. Vispa ur stekpannan med vatten (slå bort stekfettet först om det är bränt) och slå skyn i grytan. Rör igen.
  7. Tillsätt pepparkorn, timjan, lagerblad, pressad vitlök och tomatpuré.
  8. Späd med rödvin och vatten så att köttet nätt och jämnt täcks.
  9. Bräsera under lock på svag värme till köttet är mört, ca 1½ timme.
  10. Ansa och skölj champinjonerna, halvera dem om de är stora.
  11. Bryn dem hastigt i lite fett och låt dem koka med i grytan de sista minuterna.
  12. Tillsätt soja och smaka av.
  13. Klipp över persilja vid servering.
 
 

Kommentera här: