Fiskgratäng

 
Här Lovisa kommer receptet på fiskgratäng enligt önskemål. :)
 
Innan Lovisa började önska sig kyckling och pestosås som födelsedagsrätt - varenda år,
så önskade hon sig denna Fiskgratäng - varenda år...
Och försöka lyxa till den med lite räkor eller musslor eller lite riven ost på toppen var inte populärt.
För då var det inte "rätt fiskgratäng"!
Härliga matminnen från småbarnsåren.
De hade en väldigt bestämd uppfattning och hur mat skulle vara.
Och inte vara...
 
Men nu Lovisa när du är betydligt äldre och äter räkor, så kanske du kan prova lyxa till det lite. Blink, blink. 
 
 
Här är kommer originalreceptet:
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 400 gr Fisk (Sej eller Torsk)
  • 25 gr Smör
  • 1-1½ dl Vatten
  • Salt och Citronpeppar
  • 2 dl Crème Fraiche
  • Dill (torkad går bra)

 

Potatismos: 

  • 12 potatisar av mjölig sort, typ King Edward
  • Smör
  • Grädde
  • Mjölk
  • Salt och Vitpeppar
  • Ev en äggula
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med att skala potatisen och koka dem i saltat vatten.
  3. Smält smör i en traktörpanna ihop med lite vatten. Låt det småkoka.
  4. Salta och peppra på fisken och lägg i dem i pannan och låt koka med på svag värme tills fisken är klar.
  5. Lägg över fisken i mitten på en ugnsfast form.
  6. Om det är väldigt mycket vätska i pannan låt den reducera lite och häll därefter i crème fraichen.
  7. Låt koka upp och smaka av med dill och mer salt och citronpeppar om det behövs.
  8. Gör potatismos när potatisen kokat färdigt.
    Pressa potatis ihop med lite smör. Salta och peppra och häll på grädde och mjölk till en bra konsistens - inte för löst.
    Vill man spritsa moset blanda i en äggula eller två för bättre stadga.
  9. Lägg potatismos runt kanten på den ugnsfasta formen. Rätt högt mot kanten.
  10. Häll såsen ovanpå fisken men inte över kanten på potatismoset.
  11. Ställ in i ugnen (mitt i eller nedre delen) i ca 10-15 minuter så moset får lite färg och det bubblar i såsen.
  12. Serveras med gröna ärtor.
 
 
 
 

Kommentera här: