Husets vita fisk (Chablisfisk)

Det här receptet kommer från ett avsnitt av "Halv åtta hos mig" på Tv4.
Det såg så himla gott ut att vi var tvungna att prova tillaga det själva.
Har gjort några små justeringar från originalreceptet.
 
Och jag var lätt skeptisk vid första tillagningen eftersom man varken skulle salta eller peppra på fisken.
Då kan den väl inte smaka något?!?
Men det kunden den!
Den rökta laxen ger alldeles lagom mycket smak till den vita fisken ihop med vinet.
 
Så gott!
 
Detta behövs till 4 personer:
  • ca 800 gr gös, sjötunga eller annan vit fisk
  • 4 skivor kallrökt lax
  • 2 hg räkor att dekorera med
  • 1,5 dl vitt vin (samma som till såsen)
  • 1 burk röd stenbitsrom eller röd kaviar till dekoration
  • 1 kruka dill
 
Chablissås:
  • 1 msk smör
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 2 dl chablisvin
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 4 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk citronsaft
 
Dillpotatis:
  • 4 små potatisar per person
  • smör
  • hackad dill
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader. Börja sedan med såsen eftersom den skall stå och småkoka en stund.
  • Finhacka den gula löken och fräs den lite i 1 msk smör.
  • Häll på vinet och låt koka ihop till hälften.
  • Medan såsen kokar ihop börja på fisken.
      
  • Rulla in en tunn skiva lax i varje fiskfilé.
  • Lägg fiskrullarna i en ugnsfast form och slå över vinet.
  • Sätt in i ugnen i 20 minuter.
  • Fortsätt med såsen som har kokat ihop till hälften.
      
  • Tillsätt vatten och buljongtärning. Låt det koka ner tills det återstår ca 3 dl.
  • Sila såsen i en ny kastrull så att löken inte längre kokar med.
  • Vispa i grädden (spar lite som du blandar ut mjölet i, ca ½ dl) och låt såsen småkoka i 10 minuter.
  • Tillsätt salt och peppar.
  • Blanda ut mjölet i den resterande grädden och blanda i såsen för att reda den lite.
  • Tillsätt smöret i klickar, koka på svag värme i 5 minuter.
  • Smaka av med citronsaften.
  • (Såsen går att frysa om man vill).
       
  • Ta ut fisken i ugnen när den är klar och garnera med räkor, stenbitsrom och dill.
 
Dillpotatis gör vi när det finns nypotatis, annars serverar vi fisken till pressad potatis eller potatismos.
  • Koka potatisen och häll av.
  • Vänd den sedan i en stor klick smör.
  • Servera i en skål och strö över hackad dill.
 
 

Kommentera här: