Formfranska

 
Detta recept satt på baksidan av Vetemjöl Special paketen när de var nya på marknaden. Och det var ju ett tag sedan...
Lättbakat gott bröd.
 
  • 50 gr smör eller ½ dl flytande margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 12-13 dl (ca 750 gr) Vetemjöl Special
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). 
    Används flytande margarin, värm enbart mjölken.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet, salt och socker. 
  3. Häll på resten av degspadet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
    Arbeta kraftigt ihop degen tills den blir smidig och släpper bunken.
  4. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
  5. Tag upp degen på mjölat bakbord och knäda den lätt. 
  6. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Bröden skall vara lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop.
  7. Lägg längderna med skarven nedåt i smorda formar (à 1,5 l) eller på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Jäs under bakduk ca 40 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen, 200-225 grader, ca 30 minuter.
  10. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
 

Kommentera här: