Formfranska
Lättbakat gott bröd.
- 50 gr smör eller ½ dl flytande margarin
- 5 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk socker
- 12-13 dl (ca 750 gr) Vetemjöl Special
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Används flytande margarin, värm enbart mjölken. - Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet, salt och socker.
- Häll på resten av degspadet och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop degen tills den blir smidig och släpper bunken. - Jäs degen övertäckt ca 30 minuter.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knäda den lätt.
- Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Bröden skall vara lite högre om degen först plattas eller kavlas ut och sedan rullas ihop.
- Lägg längderna med skarven nedåt i smorda formar (à 1,5 l) eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk ca 40 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen, 200-225 grader, ca 30 minuter.
- Låt bröden kallna på galler under bakduk.