Lasagne

 
Lasagne är ingen snabbmat, långt därifrån. Men, lasagne är ofta räddaren i nöden.
Vi brukar ofta göra lasagne på helgen när vi har tid och sedan frysa ner.
Perfekt mat att ställa på värmning i ugnen medan man åker och hämtar barn, joggar en runda,
åker till stallet och mockar eller vad man nu måste göra på veckan.
När alla är samlade hemma är maten klar! 
 
 Lasagne var länge Basses favoriträtt och därför har vi lagat den i massor.
Och det är den rätt vi i princip alltid lagar för att ta med oss infryst när vi skall till Lalandia eller Hafjell.
 
Smaklig spis!
 
 
Detta behövs:
  • lasagneplattor
  • 600 gram blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 fp krossade tomater (gärna med smaksättning, vitlök eller chili)
  • salt och peppar (både vit- och svartpeppar)
  • kryddor (paprikapulver -  mycket, curry - lite, oregano - mycket, chiliflakes - om man gillar sting, spiskummin - lite, så det inte blir tacosmak på såsen)
  • 1 köttbuljongtärning (kan uteslutas, men då måste man krydda mer)
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • några stänk worcestersås om du har hemma (kan uteslutas) 
  • smör till stekning

 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme tills den blivit gyllengul. Häll bort den ur pannan i en lite skål.
  3. Lägg lite smör i stekpannan och stek köttfärsen.
  4. Krydda under tiden du steker. När färsen fått färg häll på lök, tomatkross, tomatpuré och chilisås och smula över köttbuljongtärningen.
  5. Låt puttra några minuter och smaka av. Krydda mer om det behövs.
  6. När du är nöjd med kryddningen, låt färsen stå och småputtra medan du gör ostsåsen.
 

Ostsås:

  • 75 gr smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 dl mjölk
  • 10 dl riven smakrik ost - vi brukar använda Kvibille cheddar (ca 700 gr)
  • salt och vitpeppar
 
Gör så här:
  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölet (sikta för att undvika klumpar) och vispa runt så att allt mjölet blandar sig med smöret.
  3. Häll på mjölk - lite i taget - tills röran kokar.
  4. Sänk värmen och låt blandningen sjuda medan du lägger i osten - lite i taget och rör runt.
  5. Salta och peppra och smaka av.
  6. Fyll på med mer ost om du vill ha mer ostssmak.

 

Montering:

  1. Börja med att hälla lite ostsås så att botten täcks på en ugnsfast form. Därefter lite köttfärs.
  2. Lägg på ett lager med lasagneplattor.
  3. Fortsätt varva med ostsås, köttfärs och lasagneplattor.
  4. Översta lagret skall endast vara täckt med ostsås.
  5. Ställ in i ugnen i 45 minuter.
  6. Ta ur formen och lägg på ostskivor eller riven ost.
  7. Ställ in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, ca 10 minuter.
Om lasagnen skall ätas direkt, låt den gärna stå till sig lite innan servering, ca 5 minuter.
 

Kommentera här: