Slottsstek

Här kommer ett recept på en gammal hederlig söndagsstek.
Slottsstek kallas också Herrgårdsstek.
Steken serveras varm med sås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt eller gelé.
Detta behövs:
-
1 kg benfritt nötkött, tex fransyska
- 1 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 8 kryddpepparkorn
- 4 vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 gul lök i skivor
- 4-6 ansjovisfiléer
- 1 msk vinäger
- 2-3 dl vatten
Gör så här:
- Bryn smöret i en stekgryta. Lägg i köttet och bryn det långsamt på alla sidor till vacker färg.
- Krydda steken runt om med salt och peppar.
- Späd med 1 dl vatten vid sidan om köttet.
- Tillsätt övriga kryddor, lök, ansjovis och vinäger.
- Låt steken bräsera under lock på svag värme tills den är mör. Ungefärlig tillagningstid 1½ timme. Vänd steken någon gång och späd med mer vatten om det behövs.
- Stick med en provnål - köttet ska kännas mjukt och köttsaften ska vara klar och genomskinlig när köttet är färdigt. Man kan också sätta i en köttermometer under slutet av stekningen. Innertemperaturen ska vara 75 grader för genomstekt kött.
- Ta upp steken och lägg den på en skärbräda och låt den stå 10-15 minuter inlindad i aluminiumfolie.
- Gör under tiden såsen.
Detta behövs:
- 6 dl sky + ev buljongtärning
- 4 msk vetemjöl + 1 dl vatten
- 1 dl grädde
- salt och nymalen peppar
Gör så här:
- Sila och mät upp skyn i en kastrull.
- Späd med ytterligare vatten och smula ev i en buljongtärning.
- Rör ut vetemjölet med kallt vatten till en slät redning.
- Rör ner den i skyn under omrörning.
- Koka såsen 3-5 minuter.
- Rör om då och då.
- Tillsätt grädde. Smaka av med salt, peppar och ev lite ansjovisspad.
- Skär köttet i skivor.