Annas Havrebaguetter

 
När man sitter så här med recept så upptäcker man vissa mönster i sitt bakande eller matlagande.
Och jag kan konstatera att vi bakar bara baguetter på sommaren. Okänt varför.
Baguetter är ju lika gott till en mustig gulasch som en god tsatsiki. 
Även detta recept kommer från boken "Kärlek, Oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
Många goda recept i den boken som vi varm kan rekommendera. Om den fortfarande går att köpa.
Vårt tummade exemplar är från 2001.
 
Till 4 baguetter:
  • ½ pkt jäst (25 gram)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2½ dl havrekli eller fiberhavregryn
  • ca 10 dl vetemjöl
 
Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung.
  2. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen.
  3. Häll på resten av vattnet.
  4. Tillsätt havrekli eller havregryn och sist vetemjölet.
  5. Arbeta ihop allt (enkelt med en trägaffel, eller matberedare med deggaffel) till en smidig deg.
  6. Strö över 1 - 2 msk vetemjöl över degen och täck bunken med en handduk.
  7. Jäs degen i 1-2 timmar.
  8. Värm ugnen till 260 grader.
  9. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
  10. Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord. Knåda inte!! Det är viktigt att inte förstöra alla små och stora jäsbubblor i degen.
  11. Skär degen i 4 delar. Forma eller fös ihop degbitarna till långa, smala baguetter - lika långa som bakplåten.
  12. Mjöla de utbakade bröden lite lätt - lyft över ett bröd i taget till plåten och vrid det i "spiral".
  13. Grädda direkt i 15 minuter.
  14. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterliger 12-15 minuter.
 

Kommentera här: