Tsatsiki
Nu längtar vi till Grekland!
Man kan undra varför, eftersom det är lika varm hos oss just nu som det är i Grekland...
Men, för att stilla längtan så äter vi tsatsiki.
Och det godaste tsatsiki-receptet finns i boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
Till tsatsiki för 4-5 personer:
-
1 liter mild naturell yoghurt
- 1 grön gurka (ca 300 gr)
- 1 rågad tsk salt
- 2 pressade vitlöksklyftor
- lite svartpeppar
- 1 tsk vinäger
- 1 msk olivolja
- (2 tsk hackad mynta) - den brukar vi hoppa över
Gör så här:
- Låt yoghurten rinna av 30-60 minuter i kaffefilter.
- Skölj gurkan och riv den riktigt grovt.
- Lägg raspet i en bunke, salta och rör om så att saltet fördelas.
- Låt det hela stå i 30 minuter.
- Häll sedan bort det gurkspad som bildats och "krama ur" med handen.
- Blanda gurkraspet med den avrunna yoghurten.
- Smaksätt med vitlök, lite svartpeppar, vinäger, olivolja samt eventuellt med hackad mynta.
- Rör om.
- Låt gärna tsatsikin stå och mogna någon timme före maten.