Tsatsiki

 
Nu längtar vi till Grekland!
Man kan undra varför, eftersom det är lika varm hos oss just nu som det är i Grekland...
Men, för att stilla längtan så äter vi tsatsiki.
Och det godaste tsatsiki-receptet finns i boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna & Fanny Bergenström.
 
Till tsatsiki för 4-5 personer:
  • 1 liter mild naturell yoghurt
  • 1 grön gurka (ca 300 gr)
  • 1 rågad tsk salt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • lite svartpeppar
  • 1 tsk vinäger
  • 1 msk olivolja
  • (2 tsk hackad mynta) - den brukar vi hoppa över
 
Gör så här:
  1. Låt yoghurten rinna av 30-60 minuter i kaffefilter.
  2. Skölj gurkan och riv den riktigt grovt.
  3. Lägg raspet i en bunke, salta och rör om så att saltet fördelas.
  4. Låt det hela stå i 30 minuter.
  5. Häll sedan bort det gurkspad som bildats och "krama ur" med handen.
  6. Blanda gurkraspet med den avrunna yoghurten.
  7. Smaksätt med vitlök, lite svartpeppar, vinäger, olivolja samt eventuellt med hackad mynta.
  8. Rör om.
  9. Låt gärna tsatsikin stå och mogna någon timme före maten.
 
 

Kommentera här: