Fläderblomskaka
Vi frossar i fläder just nu.
Denna kaka var nyligen publicerad i Hallandsposten och lät så god så vi var tvungna att prova.
Och den var god, inte så söt utan mer frisk i smaken.
Så den kommer vi att göra fler gånger. Och nästa gång kommer vi att servera jordgubbar till.
Kakbotten
- 4 ägg
- 150 g socker
- 75 g mjöl
- 75 g potatismjöl
- 3/4 tsk bakpulver
- Separera äggen i vitor och gulor i varsin skål. Vispa äggenvitorna till hårt skum (man ska kunna vända skålen utan att innehållet åker ut). Vispa gulorna och sockret tills det blir ljust och luftigt.
- Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och blanda med äggvispet. Vänd därefter varsamt ner de vispade äggvitorna.
- Häll smeten i en springform med en diameter på 24cm - gärna med ett fastspänt bakplåtspapper i botten - och baka mitt i ugnen i 190 grader i 14 minuter. När botten är helt kall skall den delas i två.
Fyllning
- 375 g tjock yoghurt
- 140 g Phiadelphiaost
- 3 msk florsocker
- 6 msk koncentrerad fläderblomssaft
- 2 st gelatinblad
- 2-3 msk saft att fukta kakbottnarna med
- Låt yoghurten och philadelphiaosten rumstempereras.
- Rör därefter i florsocker och saft.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ungefär 5 minuter, krama ur vattnet och låt genaltinet antingen smälta i mikron på mycket låg effekt eller i kastrull.
- Rör ner det något avsvalnade gelatinet i youghurtblandningen.
- Fukta de båda bottnarna med några matskedar (2-3) koncentrerad saft och bred därefter på fyllningen på en av dem.
- Lägg på den andra kakhalvan och ställ in i kylen ett par timmar.
Glasyr
- 3 dl florsocker
- 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft
- Rör ihop glasyren och bred över kakan.
- Har du tillgång till ett par fläderblomsklasar, så dekorera kakan med dessa.