Fläderblomskaka

 
Vi frossar i fläder just nu.
Denna kaka var nyligen publicerad i Hallandsposten och lät så god så vi var tvungna att prova.
Och den var god, inte så söt utan mer frisk i smaken.
Så den kommer vi att göra fler gånger. Och nästa gång kommer vi att servera jordgubbar till.
 
Kakbotten
  • 4 ägg
  • 150 g socker
  • 75 g mjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 3/4 tsk bakpulver
  1. Separera äggen i vitor och gulor i varsin skål. Vispa äggenvitorna till hårt skum (man ska kunna vända skålen utan att innehållet åker ut). Vispa gulorna och sockret tills det blir ljust och luftigt. 
  2. Blanda de båda mjölsorterna med bakpulver och blanda med äggvispet. Vänd därefter varsamt ner de vispade äggvitorna. 
  3. Häll smeten i en springform med en diameter på 24cm - gärna med ett fastspänt bakplåtspapper i botten - och baka mitt i ugnen i 190 grader i 14 minuter. När botten är helt kall skall den delas i två.
 
Fyllning
  • 375 g tjock yoghurt
  • 140 g Phiadelphiaost
  • 3 msk florsocker
  • 6 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 2 st gelatinblad
  • 2-3 msk saft att fukta kakbottnarna med
  1. Låt yoghurten och philadelphiaosten rumstempereras. 
  2. Rör därefter i florsocker och saft. 
  3. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ungefär 5 minuter, krama ur vattnet och låt genaltinet antingen smälta i mikron på mycket låg effekt eller i kastrull. 
  4. Rör ner det något avsvalnade gelatinet i youghurtblandningen.
  5. Fukta de båda bottnarna med några matskedar (2-3) koncentrerad saft och bred därefter på fyllningen på en av dem.
  6. Lägg på den andra kakhalvan och ställ in i kylen ett par timmar.
 
Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft
  1. Rör ihop glasyren och bred över kakan.
  2. Har du tillgång till ett par fläderblomsklasar, så dekorera kakan med dessa.
 
 

Kommentera här: