Enkel rödvinssås

Till och med nästan godare dan efter man tillagat den.
Detta behövs till ca 3 dl sås:
- 1 grovhackad schalottenlök
- 1 skivad morot
- 2 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 3 msk rårörsocker
- 3/4 dl balsamvinäger
- 4½ dl rött vin
- 3 msk konc kalvfond
- 1½ tsk soja
- 4½ dl vatten
- 2 tsk majsstärkelse
- salt och peppar
Gör så här:
- Fräs schalottenlök och morot i smöret i en kastrull i ca 3 minuter utan att det får färg.
- Tillsätt tomatpuré, låt fräsa ytterligare en minut.
- Strö över rårörsockret och låt det börja karamelliseras.
- Häll på balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
- Häll på rött vin och koka utan lock till 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter.
- Tillsätt kalvfond, soja och vatten.
- Låt koka utan lock ca 10 minuter, eller tills hälften återstår.
- Sila såsen.
- Red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten till önskad konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.