Citronpaj med maräng



Det här receptet har hängt med sedan jag bodde "hemma",
dvs sedan jag var tonåring.
En paj med väldigt mycket citronsmak, med ett sött marängtäcke på toppen.
Pajdeg:
- 50 gr smör
- 1½ msk socker
- 1½ msk vatten
- 1½ dl vetemjöl
Citronkräm:
- 3 äggulor
- 1½ dl socker
- 2 citroner
- 50 gr smör
- ½ msk potatismjöl
Maräng:
- 3 äggvitor
- 1 dl socker
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till pajen till en smidig deg och låt vila i 1 timme.
- Riv skalet på 1 citron och pressa saften av båda citronerna. Sila saften.
- Blanda alla ingredienser till krämen i en kastrull och låt krämen sjuda upp på svag värme.
Tag sedan kastrullen från plattan. - Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner sockret. Vispa någon minut till.
- Klä en form med pajdegen och förgrädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.
- Häll krämen i pajskalet och bred eller spritsa marängen över krämen.
- Grädda citronpajen färdig i ugnen 200 grader i ytterligare ca 15 minuter.