Köttfärslimpa med ädelost och bacon


Köttfärslimpa är både god och smidig mat.
Här kommer vårt recept som vi pimpar med ädelost och bacon.
Detta behövs till 4 portioner:
-
400 gr nöt- fläsk- eller blandfärs
- 4 msk ströbröd
- 1½ dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 krm vit- eller svartpeppar
- 1 ägg
- 140 gr ädelost
- 1 pkt bacon (140 gr)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla i 5 minuter.
- Riv ädelosten.
- Blanda färsen med ägg, salt och peppar, riven ost och ströbrödblandningen.
Arbeta färsen smidig men överarbeta inte! Då tränger fettet ut och färsen blir trådig och seg. - Smörj en ugnssäker form med smör och lägg i färsen. Forma den till en slät längd.
- Klä in limpan i baconskivor.
- Tillaga färsen i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter.
Prova med en kniv och färsen är färdig. Färsen ska vara fast och gråbrun inuti och köttsaften klar och genomskinlig. - Ta tillvara på skyn och späd ev med buljong eller vatten.
Sås:
- Steksky från köttfärslimpan.
- ½ dl mjöl
- vatten
- 1 dl grädde
- soja
- salt och peppar
Gör så här:
- Sila av skyn från köttfärslimpan och häll den i en kastrull.
- Koka upp skyn och dofta i mjöl.
- Späd med vatten (ca 1 dl).
- Låt koka upp och häll i grädden.
- Smaka av med soja, salt och peppar.
- Späd med mer vatten om det behövs.