Spätta på Västerbottenvis

En rätt i Basses smak - ostälskare som han är.
Detta behövs till 4 portioner:
-
ca 2 dl riven västerbottenost
- 600 gram spättafiléer, MSC-märkta
- citronpeppar
- salt
- smör
- nymalen svartpeppar
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 citron - skalet
Mos:
- grönsaks- eller hönsbuljong
- 1 kg mandelpotatis, skalad
- 25-50 gr smör
- 1-2 dl mjölk eller grädde
- 2 dl riven västerbottenost
- salt
- peppar
- riven muskot
- 1 knippa gräslök, finskuren
Gör så här:
- Krydda fisken med citronpeppar och salt. Ställ åt sidan.
- Gör moset. Häll på så mycket buljong att det täcker potatisen och låt koka tills den precis mjuknat.
- Häll av buljongvattnet när potatisen är klar och stöt dem med en potatsstöt.
- Tillsätt smält smör, varm mjölk eller grädde samt ost. Rör om kraftigt.
- Smaka av med salt, peppar och muskot. Håll sedan moset varmt.
- Blanda uppvispade ägg och riven ost.
- Häll upp mjöl på ett fat, riv över citronskalet och blanda väl.
- Vänd fiskfiléerna i mjöl och sedan i ostblandningen, en i taget.
- Stek i omgångar i smör, 2-3 minuter per sida eller tills båda sidor fått fin färg.
- Rör ner den finskurna gräslöken i moset och servera fisken med mos och extra citronklyftor.