Kanelbulle Anno 2017

 
Finns det något bättre än kanelbullens dag? Supergott med bullar! Detta recept är från boken Bullar skriven av Daniel Lindeberg. Mycket goda kanelbullar som dock tar lite tid att baka om man inte har någon maskin... Men så värt den lilla extra tiden i slutändan! 
 
Vetedeg:
  • 500 g vatten
  • 1 150 g vetemjöl special
  • 200 g strösocker
  • 200 g normalsaltat smör
  • 25 g grovmalen kardemumma
  • 70 g jäst
  • 15 g salt
  • 1 ägg
Med maskin:
  1. Blanda alla ingredienser till degen i bunken till degblandaren. Kör med degkrok på låg hastighet cirka 5 minuter. 
  2. Öka hastigheten till medel och kör ytterligare cirka 5 minuter, tills degen är jämn. 
  3. Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet. Platta ut den till en cirka 30x25 stor retangel, lägg på en bricka och ställ in i kylen 1-2 timmar, tills degen är kall.
Utan maskin:
  1. Blanda samman mjöl och vatten, cirka 2 minuter. Täck bunken med en handduk och låt stå i rumstemperatur 30-60 minuter. Mjölet kommer att svälla i vattnet och bli enklare att knåda.
  2. Lös upp jästen i 2 msk kallt vatten. Tillsätt alla ingredienser utom smöret och knåda degen cirka 10 minuter, tills du har fått en jämn och elastisk deg. Tillsätt smöret och knåda 5 minuter till, tills allt är väl blandat. 
Fyllning och bakning:
Fyllning:
  • 300 g mandelmassa
  • 360 g rumstempererat normalsaltat smör, tärnat
  • 55 g brunt farinsocker
  • 45 g kanel
Sockerlag:
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
Äggstrykning:
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vatten
Topping:
  • 1 dl pärlsocker
  • 1,5 dl strimlad mandel
  1. Fyllning: Blanda mandelmassa och smör (lättaste att göra detta i degblandaren), tillsätt lite smör i taget sp undviker du klumpar. Blanda farinsocker och kanel och tillsätt till blandingen. Ställ åt sidan.
  2. Sockerlag: Koka ihop socker och vatten i en kastrull, låt svalna. Ställ åt sidan. 
  3. Ta ut vetedegen ur kylen och tryck försiktigt ut luften md händerna för att underlätta utkavlingen
  4. "Dofta" bordet med mjöl och kavla ut degen till en cirka 50x50 cm stor kvadrat som r ca 4 mm tjock. Lyft degen några gånger under utbakningen så att spänningarna släpper.
  5. Bred ut fyllningen på degen
  6. Gör ett treslag (degen viks in två tredjedelar från höger till vänster, varpå den vänstra kvarvarande tredjedelen viks över till höger och på så vid bildar tre lager). Kavla ut degen till en cirka 30x70 cm stor rektangel
  7. Skär cirka 1-1,5 cm breda remsor. Gör en bullknut (tips på hur man gör) och lägg bullarna i formar på en plåt. 
  8. Sätt ugnen på 50 grader och ställ in en ungsäker form med vatten längst ner för kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng av värmen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 timmar. 
  9. Ta ut dem ut ugenn och ställ i rumstemperatur. 
  10. Äggstrykning: Rör ihop ingredienserna och pensla bullarna. Strö öer pärlsocker och mandel. 
  11. Sänk temperaturen till 190 grader och baka bullarna mitt i ugnen, helst en plåt i taget, cirka 8-10 minuter
  12. Ta ut bullarna ur ugnen och pensla dem direkt med sockerlag. Låt bullarna svalna på ett galler
 

Kommentera här: