Gulaschsoppa

 
 Vissa matminnen ligger en lite varmare om hjärtat än andra.
Gulaschsoppa är ett sådant!
När Lovisa gick i högstadiet ville hon inte ha födelsedagskalas.
När det hade gått en tid ångrade hon sig och ville ha kalas i alla fall. En tjejfest!
Så, mitt i höstrusket lånade vi Kicki & Mattias mobila vedeldade badtunna som vi parkerade på garageuppfarten.
Vi lagade gulaschsoppa som de kunde komma in och värma sig med mellan baden - om nu det varma vattnet i badtunnan inte skulle räcka. :0)
Efter en timmes badande kom tjejerna in och skulle äta.
Frida meddelade att hon inte gillar gulaschsoppa, men eftersom den var hemlagad så skulle hon ändå smaka.
Gör det, sa jag och gillar du det inte så behöver du inte ät upp. Du får äta desto mer bröd istället.
Men hon gillade soppan och tog ytterligare en portion.
Sedan försvann tjejerna ut i badtunnan igen...
 
Detta behövs till 10 portioner:
(Receptet går bra att halvera)
  • 1 kg grytbitar av nötkött (eller högrev)
  • 5 st gul lök
  • Smör till stekning
  • 2,5 l vatten
  • 7,5 msk koncentrerad köttfond eller 5 st buljongtärningar
  • 7,5 msk tomatpuré
  • 4 msk paprikapulver
  • 2,5 tsk kummin (hel)
  • Salt & Peppar
  • 1 kg potatis
  • 2-3 st paprikor (röd eller gul)
Gör så här:
  1. Skär köttet i mindre bitar.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Stek köttet så det får färg runt om i lite smör.
  4. Fräs löken ihop med köttetl på medelhög värme.
  5. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré och kryddor.
  6. Låt småkoka i ca 30 minuter (total koktid för soppan är 1 timme).
  7. Skala potatis och skär i mindre bitar.
  8. Tillsätt potatisen och låt i 15 minuter. 
  9. Ansa paprikan och skär i bitar.
  10. Lägg i paprikan och låt koka i ytterligare 15 minuter återstår.
  11. Smaka av med kryddor.
  12. Serveras varm med ett gott bröd till.
 

Kommentera här: