Skomakarlåda

Skomakarlåda är så gott!
Husmanskost när det är som bäst, skulle jag vilja påstå. :)
Maträttens lustiga namn kommer av att biffen ser ut som en skosula, tror man.
Detta behövs till 4 personer:
-
4 skivor ryggbiff, eller oxfilé (à 125 gram)
- 800 gr potatis av mjölig sort
- 2½ dl mjölk
- 25 gram smör + smör att steka i
- 1 paket bacon (140 gram)
- 1 dl rött vin
- 2 msk konc ox- eller kalvfond
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Gör så här:
- Skala och skär potatisen och skär i mindre bitar.
- Koka den i saltat vatten, ca 15 minuter.
- Häll av vattnet och mosa potatisen.
- Klicka i smöret i potatisen medan du mosar.
- Vispa ner mjölk, salt och vitpeppar i moset. Rör inte för mycket för då blir det "klister".
- Smaka av och krydda eventuellt med lite mer salt och peppar.
- Ställ moset åt sidan, men håll det varmt.
- Stek baconet knaprigt och lägg det på ett hushållspapper. När det svalnat, smula ner det i lite mindre bitar.
- Stek biffarna i 2-3 minuter på varje sida i smör.
- Lyft upp dem och håll dem varma. (Linda in dem i lite folie).
- Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka i 1-2 minuter.
- Färdigt att äta! Vill man lägga upp rätten lite fint, så placera biffarna ovanpå moset. Toppa med bacon blandat med persilja (går att utesluta) och lite skysås.
- Servera gärna med någon god grönsak till.