Bengtssons sås

 
Osäker på vilken Bengtsson det är, men denna sås är väldigt god till grillat.
En bra sak är att fonden kan förberedas och såsen slutföras precis när man ska äta.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 1½ msk koncentrerad kalvfond
  • lite soja
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk ljus senap
  • ½ tsk dragon
  • salt
  • ½ tsk whisky
Gör så här:
  1. Skala och grovhacka löken.
  2. Smörfräs lökhacket i en kastrull.
  3. Rör ner tomatpure och vetemjöl.
  4. Späd med vin och vatten.
  5. Tillsätt kalvfonden och sojan.
  6. Låt såsen koka upp och sedan sjuda utan lock i 20 minuter.
  7. Sila såsen.  (Hit kan såsen förberedas).
  8. Värm såsen och tillsätt grädde, peppar, dragon och whisky.
  9. Smaka av med salt.

Kommentera här: