Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar

 
En god efterrätt när man ändå har grillen igång.
Och de kanderade mandlarna är löjligt goda att äta som de är!
 
Detta behövs till 4-5 personer:
  • 4-5 skivor sockerkaka
  • ½ liter färska jordgubbar
  • 2 msk konc flädersaft
  • 1 krm flingsalt
  • ½ dl hackade kanderade mandlar

Vaniljfärskost:
 
  • 150 g naturell färskost
  • ½ dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver

Kanderade mandlar:
  • 50 g smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vispgrädde
  • 200 g sötmandel
  • rivet skal av 1 citron

Förberedelser - Gör så här:
 
Kanderade mandlar:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl och grädde och rör ihop till en smet.
    Låt koka i ca 1 minut på medelvärme. Rör hela tiden så smeten inte bränner.
  3. Tillsätt mandlar och citronskal och blanda väl.
  4. Häll ut blandningen på bakplåtspapper på en plåt. Flytta mandlarna så att inga ligger direkt intill varandra.
  5. Ställ mandlarna i ugnen 10-15 minuter.
  6. Låt svalna och bryt loss mandlarna från varandra.
    (Blir det mot förmodan några över, förvarase de i tätslutande burk).
 
Vaniljfärskost:
  1. Vispa färskosten luftig med resten av ingredienserna. Ställ kallt.

Marinerade jordgubbar:
  1. Skölj ansa och kvarta jordgubbarna och blanda dem med flädersaft.
 
Gör så här:
  1. Rost sockerkakorna på grillens eftervärme tills de får fin färg på båda sidor.
  2. Strö över flingsalt.
  3. Servera med vaniljfärskost, jordgubbar och kanderade mandlar.

 

Kommentera här: