Sockerkaka

 
Arvid ville hjälpa till i köket och riva citronskal.
Han var väldigt duktig på det.
Ända tills han råkade riva sig på tummen, stackarn, blodvite och tårar.
Men vad gör man med en massa citronskal?
Fick bli sockerkaka.
 
Detta behövs:
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten

Smaksättningar:
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 2-3 rivna bittermandlar
  • 1 msk stött kardemumma
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en 1½-liters kakform.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Smält smöret.
  5. Blanda mjölet med bakpulver och smaksättning.
  6. Rör ner det avsvalnade smöret, vatten och mjölblandningen i äggsmeten.
    Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 35-40 minuter på nedersta falsen.
    Prova med en sticka i mitten av kakan, stickan ska vara torr när kakan är klar.
  8. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den.
    Låt den stå en stund utan form när den är uppstjälpt då försvinner lite ånga som annars gör kakan fuktig på ytan.
 

Kommentera här: