Knäck

 
Ingen jul utan knäck!
Att en eller annan plomb ryker hör liksom till.
Och i framtiden kommer väl ingen vara gladare för det än Lovisa. :)
 
 
Detta behövs till ca 75 st:
  • 2 dl grädde
  • 2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 2 msk smör (30 gr)
  • 3/4 dl mandel
  • knäckformar
Gör så här:
  1. Ställ knäckformarna på en plåt.
  2. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad vid gryta eller stekjärn.
  3. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 125 grader C eller tills blandningen håler för kulprovet.
  4. Rör då och då. Det tar ungefär 12-15 minuter tills knäcken är klar.
  5. Medan knäcken kokar, skålla och hacka mandeln och tillsätt den strax innan knäcksmeten är färdig.
  6. Fyll smeten i knäckformarna med hjälp av två teskedar.
  7. Låt knäcken stelna och förvara den i burk med lock med ett smörgåspapper mellan varje lager.
KULPROV:
Häll ner 1 tsk av knäckblandningen i en kopp med kallt vatten. När provet är segt och kan formas till en kula med fingrarna är blandningen färdigkokt.

Kommentera här: