Pepparkakscheesecake med citronsmak

 
En god och lite lagom julig cheescake som går relativt snabbt att slänga ihop. Det som tar tid är gräddningen i ugnen... 
Ingredienser:
  • 150 g pepparkakor
  • 100 g smör
  • smulade pepparkakor till garnering
Fyllning
  • 2 ägg
  • 400 g cream cheese
  • 2 dl crème fraiche
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 liten citron, finrivet skal
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Mixa pepparkakorna till ett smul i en matberedare eller i en mortel. Smält smöret och rör ner i kaksmulorna.
  3. Tryck ut så det täcker botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda botten mitt i ugnen ca 6 min på 225˚.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150˚. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med elvisp till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, ca 25 min. Låt kallna. Smula över lite pepparkakor vid servering.
Tips! För att få en bra konsistens och att kakan inte spricker ska den helst gräddas med vattenbad i ugnen samt svalna på eftervärme.

Kommentera här: