Fläderpannacottapaj med jordgubbar
Len pannacotta, spröd pajbotten och smak av fläder och jordgubbar.
Mums!
Pajen blir bäst om man gör den dagen innan den ska serveras.
Pajdeg:
- 100 gram smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk florsocker
- 1 ägg
Fläderpannacotta:
- 4 dl vispgrädde
- ½ dl konc fläderblomssaft
- 1 dl gélésocker multi
- ½ citron, finrivet skal
- 1 ark gelatin
Marinerade jordgubbar:
- ½ dl mousserande eller stilla vitt vin (använd cider för alkoholfria jordgubbar
- ½ dl konc fläderblomssaft
- 1½ liter jordgubbar
Gör så här:
- Blanda smör, vetemjöl och florsocker i matberedare eller för hand till ett jämnt smul.
- Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
- Plasta in degen och låt vila i kylskåp ca 20 minuter.
Eller tryck ut pajdegen i en pajform och ställ den i kylskåp i 20 minuter. - Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut degen ca ½ cm tunt och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
- Låt stå i frysen ca 5 min.
- Nagga pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, låt svalna.
Fläderpannacotta:
- Blötlägg gelatinbladet.
- Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
- Låt koka knappt en minut och låt svalna något.
- Krama vattnet ut gelatinbladet och låt det smälta ner i pannacottan. Rör väl.
- Fyll det gräddade pajskalet med pannacottan och låt stelan i kylskåp i minst 2 timmar.
Marinerade jordgubbar:
- Blanda vin och saft.
- Snoppa och dela jordgubbarna och vänd ner dem i marinaden.
- Ställ kallt i minst 1 timme, rör om då och då.
Servera pajen garnerade med några jordgubbar och resten i en skål bredvid.