Fläderpannacottapaj med jordgubbar

 
Len pannacotta, spröd pajbotten och smak av fläder och jordgubbar. 
Mums!
Pajen blir bäst om man gör den dagen innan den ska serveras.
 
Pajdeg:
  • 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • 1 ägg

Fläderpannacotta:
  • 4 dl vispgrädde
  • ½ dl konc fläderblomssaft
  • 1 dl gélésocker multi
  • ½ citron, finrivet skal
  • 1 ark gelatin

Marinerade jordgubbar:
  • ½ dl mousserande eller stilla vitt vin (använd cider för alkoholfria jordgubbar
  • ½ dl konc fläderblomssaft
  • 1½ liter jordgubbar
 
Gör så här:
  1. Blanda smör, vetemjöl och florsocker i matberedare eller för hand till ett jämnt smul.
  2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Plasta in degen och låt vila i kylskåp ca 20 minuter.
    Eller tryck ut pajdegen i en pajform och ställ den i kylskåp i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen ca ½ cm tunt och klä en pajform, ca 24 cm i diameter.
  6. Låt stå i frysen ca 5 min.
  7. Nagga pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, låt svalna.

Fläderpannacotta:
  1. Blötlägg gelatinbladet.
  2. Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
  3. Låt koka knappt en minut och låt svalna något.
  4. Krama vattnet ut gelatinbladet och låt det smälta ner i pannacottan. Rör väl.
  5. Fyll det gräddade pajskalet med pannacottan och låt stelan i kylskåp i minst 2 timmar.
 
Marinerade jordgubbar:
  1. Blanda vin och saft.
  2. Snoppa och dela jordgubbarna och vänd ner dem i marinaden.
  3. Ställ kallt i minst 1 timme, rör om då och då.
 
Servera pajen garnerade med några jordgubbar och resten i en skål bredvid.
 
 

Kommentera här: