Sockerkaksbotten till tårta
En jordgubbstårta hör sommaren till!
Detta behövs till en rund form ca 24 cm i diameter:
(Siffror inom parentes till en stor tårtform)
-
4 ägg (6 ägg)
- 2 dl socker (3 dl)
- 1 dl potatismjöl (1½ dl)
- 1 dl vetemjöl (1½ dl)
- 1,5 tsk bakpulver (2 tsk)
- 2 tsk vaniljsocker (3 tsk) - eller annan smaksättning som tex rivet citronskal
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en springform.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Blanda väl.
- Häll försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om ordentligt.
- Häll sockerkakssmeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Kakan ska vara torr om man provar med en sticka i mitten. - Stjälp upp kakan på sockrat bakpåtspapper och låt kakan svalna under formen.
- När kakan svalnat skär den i tre delar med en vass kniv.
- Vår jordgubbstårta på bilden fyllde vi med följande:
Lager 1: Bredde vi på en halv burk lemorncurd (tunt) och sedan 2-3 dl vaniljcreme.
Lager 2: Mosade färska jordgubbar och en msk strösocker.
Sedan bredde vi hårt vispad grädde runt om och sist spritsade vi kanter med grädde och garnerade med färska jordgubbar.