Sockerkaksbotten till tårta

 
 En jordgubbstårta hör sommaren till!
 
Detta behövs till en rund form ca 24 cm i diameter:
(Siffror inom parentes till en stor tårtform)
  • 4 ägg (6 ägg)
  • 2 dl socker (3 dl)
  • 1 dl potatismjöl  (1½ dl)
  • 1 dl vetemjöl  (1½ dl)
  • 1,5 tsk bakpulver  (2 tsk)
  • 2 tsk vaniljsocker  (3 tsk) - eller annan smaksättning som tex rivet citronskal
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en springform.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  4. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Blanda väl.
  5. Häll försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om ordentligt.
  6. Häll sockerkakssmeten i springformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
    Kakan ska vara torr om man provar med en sticka i mitten.
  7. Stjälp upp kakan på sockrat bakpåtspapper och låt kakan svalna under formen.
  8. När kakan svalnat skär den i tre delar med en vass kniv.
  9. Vår jordgubbstårta på bilden fyllde vi med följande:
    Lager 1: Bredde vi på en halv burk lemorncurd (tunt) och sedan 2-3 dl vaniljcreme.
    Lager 2: Mosade färska jordgubbar och en msk strösocker.
    Sedan bredde vi hårt vispad grädde runt om och sist spritsade vi kanter med grädde och garnerade med färska jordgubbar.
 
 

Kommentera här: