Vaniljbullar med flädercurd

 
Vi har fått en ny favoritbulle!
Detta är helt klart sommarens godaste bulle!
 
Jag blir dessutom lite lätt nostalgisk när jag tar första tuggan av dessa bullar. 
Tänker på min mormor som alltid bakade snurror med nymortlad kardemumma i.
 
 
Detta behövs till ca 30 bullar:
  • 50 gram jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 1 ¾ dl strösocker (ca 150 gram)
  • 1 msk mortlade kardemummakärnor
  • 1 tsk salt
  • 14 dl (ca 840 g) vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 150 gram smör, rumsvarmt
 
Flädercurd:
  • 1½ dl konc fläderblomssaft
  • ½ dl pressad citronsaft
  • 100 gram smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk Maizena
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
 
Vaniljfyllning:
  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk äkta vaniljpulver
 
Sockerlag och garnering:
  • 1 dl vatten
  • ¾ dl strösocker
  • pärlsocker
 
Gör så här:
  1. Lös upp gästen i mjölken.
  2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
  3. Blanda i mjöl och ägg och arbeta degen i maskin i 7 minuter.
  4. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen ytterligare 7 minuter.
  5. Jäs degen under plastfolie i 1½ - 2 timmar.
 
Gör så här Flädercurd:
  1. Koka upp 1 dl fläderblomssaft, citronsaft, smör och socker. Ta från värmen.
  2. Rör ut Maizenan i resten av fläderblomssaften och vispa ner i kastrullen.
  3. Vispa ihop ägg och äggulor och tillsätt även dem i kastrullen.
  4. Värm upp under omrörning tills det tjocknar.
  5. Sila och häll upp i en skål eller direkt i en spritspåse.
  6. Ställ i kylen för att svalna.

Gör så här Vaniljfyllning:
  1. Vispa smör, socker, vaniljsocker och vaniljpulver till en jämn konsisten.

Gör så här Sockerlag:
  1. Koka upp vatten och strösocker så att sockret smälter helt, låt svalna.
 
Fortsätt med bullarna:
  1. Kavla ut degen till två rektanglar, ca 30 x 40 cm.
  2. Bred vaniljfyllningen på halva rektangeln och vik över andra halvan.
  3. Skär i remsor, ca 2 sm breda.
  4. Tvinna remsorna och rulla ihop till snurror.
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Spritsa eller klicka flädercurden mitt på varje bulle.
  8. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
  9. Pensla med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen och strö över pärlsocker.
 

Kommentera här: