Kaffeparfait

 
Underbart god glass/parfait - såvida man gillar kaffe...
Börja i tid bara, eftersom glassen skall stå i frysen i minst 6 timmar.
Och undrar man vad man ska göra av alla äggvitor som blir över, kommer här lite tips:
Kokosrutor på mördegsbotten
Varm macka med krabba
Pavlova
 
Detta behövs för ca 6-8 portioner:
  • 125 g vit choklad
  • 1 dl starkt kaffe
  • 3½ dl vispgrädde
  • 8 äggulor - ca 160 g
  • 1 dl strösocker
  • 3 msk honung
  • ½ dl vatten
  • mörk choklad att toppa med
Gör så här:
  1. Hacka den vita chokladen lätt och smält den över vattenbad.
  2. Rör ner det varma kaffet.
  3. Vispa grädden löst.
  4. Vispa äggulorna fluffiga.
  5. Koka upp socker, honung och vatten. Ta kastrullen från värmen.
  6. Häll ner den varma sockerlagen i äggvispet i en tunn stråle under vispning.
  7. Rör ner chokladkrämen i äggvispet och vänd sist ner grädden till en jämn smet.
  8. Lägg i en form och frys i minst 6 timmar.
    (Eller kör i glassmaskin - men då kan det vara lämpligt att halvera receptet, såvida du inte har en gigantisk glass-maskin. Vår klarar bara halvt recept.)

Kommentera här: