Grönkålspaj med ädelost


I originalreceptet från Arla ska det vara färsk grönkål i denna paj,
men det går bra att göra pajen på grönkålsrester från julbordet eller av en "korv" av grönkål.
men det går bra att göra pajen på grönkålsrester från julbordet eller av en "korv" av grönkål.
Detta behövs:
Pajdeg:
- 125 gr smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 250 g färsk grönkål, strimlad
- 2 msk smör
- ½ dl mandelspån
- 2 dl riven Kvibille cheddar
- 140 g Kvibille Ädel
- 3 dl gräddmjölk
- 3 ägg
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare.
- Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
- Låt vila i kyl minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Koka grönkålen mjuk i saltat vatten ca 5 minuter.
- Pressa ut vätskan ur kålen.
- Lägg kål, mandel, cheddarost och grovt smulad eller riven ädelost i pajskalet.
- Vispa ihop gräddmjölk, ägg, salt och peppar.
- Häll äggstanningen över kålen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.