Grönkålspaj med ädelost

 
I originalreceptet från Arla ska det vara färsk grönkål i denna paj,
men det går bra att göra pajen på grönkålsrester från julbordet eller av en "korv" av grönkål.
 
 
Detta behövs:
  
Pajdeg:
  • 125 gr smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:
  • 250 g färsk grönkål, strimlad
  • 2 msk smör
  • ½ dl mandelspån
  • 2 dl riven Kvibille cheddar
  • 140 g Kvibille Ädel
  • 3 dl gräddmjölk
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Hacka ihop smör och mjöl för hand eller i matberedare.
  2. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
  4. Låt vila i kyl minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Koka grönkålen mjuk i saltat vatten ca 5 minuter.
  8. Pressa ut vätskan ur kålen.
  9. Lägg kål, mandel, cheddarost och grovt smulad eller riven ädelost i pajskalet.
  10. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, salt och peppar.
  11. Häll äggstanningen över kålen.
  12. Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 minuter.
 
 

Kommentera här: