Julmustbröd

 
Grytbröd bakas mycket hemma hos oss och häromdagen kom jag över detta recept på ett i jultappning! Om man vill kan man göra mönster i brödet när man har lagt det i grytan innan det åker in i ugnen.
 
Receptet kommer från Henrietta Bolander.
 
Ingredienser:
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 3 dl julmust
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 4 dl rågsikt
  • 8 dl vetemjöl special
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke och tillsätt saltet.
  2. Tillsätt sedan vatten, julmust, sirap, smör, rågsikt ochen del av mjölet och knåda degen för hand eller med maskin. Tillsätt mer mjöl tills en smidig och lite lätt kladdig deg fås.
  3. Jäs degen under bakduk i minst 45 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en stor bulle. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
  5. Ställ in en järngryta i ugnen och sätt på 250°C över/under eller 230°C varmluft.
  6. Ta ut grytan. OBS! Var försiktig, den är jättevarm. Pudra lite mjöl i botten och lyft försiktigt i degen. 
  7. Grädda mitt i ugnen på 250°C över/under eller 230°C varmluft med lock i 30 minuter.
  8. Plocka av locket, sänk till 225°C över/under eller 215°C varmluft, och grädda ytterligare i 15 minuter. 

Kommentera här: