Mandelmusslor
Mandelmusslor hör julen till. Extra roligt att få anvädnda farmors välanvända gamla formar. Inte mycket till teflon där inte ;)
Det här behöver du:
- 100 g sötmandel
- 2 bittermandlar
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 dl strösocker
- 210 g rumstempererat smör
- smält smör till formarna
Till servering: Grädde, sylt eller färska bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skålla mandeln om du inte har köpt utan skal.
- Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i 1 minut. Häll av vattnet och lägg mandlarna på en kökshandduk. Tryck sedan utan mandlarna ur skalen.
- Mal söt- och bittermandeln.
- Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandelmjölet där tillsammans med smör och socker.
- Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Använd fingertopparna.
- Lägg degen att vila svalt i ca 1 timme.
- Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder och dela i ca 45 bitar (beroende på storlek på formarna) och tryck ut dem i formarna.
- Grädda formarna mitt i ugnen i ca 8-10 min.
- Stjälp försiktigt upp kakorna medans de fortfarande är varma, ibland får man ta hjälp av en liten kniv.
- Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.