Mandelmusslor

 
Mandelmusslor hör julen till. Extra roligt att få anvädnda farmors välanvända gamla formar. Inte mycket till teflon där inte ;)
 
Det här behöver du:
  • 100 g sötmandel
  • 2 bittermandlar
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 210 g rumstempererat smör
  • smält smör till formarna
Till servering: Grädde, sylt eller färska bär
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skålla mandeln om du inte har köpt utan skal.
  3. Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten i 1 minut. Häll av vattnet och lägg mandlarna på en kökshandduk. Tryck sedan utan mandlarna ur skalen. 
  4. Mal söt- och bittermandeln. 
  5. Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandelmjölet där tillsammans med smör och socker. 
  6. Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Använd fingertopparna.
  7. Lägg degen att vila svalt i ca 1 timme. 
  8. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder och dela i ca 45 bitar (beroende på storlek på formarna) och tryck ut dem i formarna. 
  9. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. 
  10. Stjälp försiktigt upp kakorna medans de fortfarande är varma, ibland får man ta hjälp av en liten kniv. 
  11. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär. 

Kommentera här: