Ugnsbakad torsk med jordärtskocka och varm romsås

Hittade receptet i en tidning hos frissan och tog en bild av receptet.
Presenterades så här:
"Ugnsbakad torsk med grovmosad jordärtskocka, citroninkokt lök, grönkål och varm crème fraiche-sås med rom och färska örter".
Bara godsaker, men alldeles för långt för att lägga som rubrik.
Det är många moment i detta recept, men börja med att rimma torsken och skala jordärtskockorna.
Man får ha igång många kastruller samtidigt. :0)
Det är många moment i detta recept, men börja med att rimma torsken och skala jordärtskockorna.
Man får ha igång många kastruller samtidigt. :0)
Detta behövs till 4 personer:
- 4 bitar torskfilé eller rygg à 120 g
- salt
- Salta torsken lätt och låt den rimma övertäckt i rumstemperatur i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Baka fisken till en innertemperatur av 45 grader.
(Går ganska fort, så dra igång nedan medan fisken rimmas.)
Inkokt lök:
- 2 bananschalottenlökar
- saft av 1 citron
- 1 dl vatten
- ½ dl ättika 12%
- ½ dl strösocker
- Skala och strimla löken fint.
- Koka en lag på vatten, citron, ättika och socker.
- Lägg i löken och ge den ett uppkok.
- Låt svalna i rumstemperatur.
Grönkål:
- 100 g repad grönkål
- smör till stekning
- Repa och koka grönkålen mjuk i lättsaltat vatten.
- Kyl ner den i kallt vatten.
- Krama ur den och stek i smör.
- Smaka av med salt och peppar.
Jordärtskockspuré:
- 300 g jordärtskocka
- 50 g smör
- salt och peppar
- Skala och koka jordärtskockorna i saltat vatten.
- Känn med provsticka när de är mjuka. Kan ta allt mellan 5-10 minuter.
- Ånga av och mosa dem grovt med smör, salt och vitpeppar.
Sås:
- 2½ dl crème fraiche
- 1 dl mjölk 3% (eller blanda mjölk och grädde)
- 25 g smör
- salt och vitpeppar
- 1-2 msk citronsaft
- 50 g rom (löjrom, stenbitsrom eller laxrom)
- 30 g gräslök
- 30 g dill
- Koka upp crème fraiche och mjölk och mixa/vispa i smör.
- Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
- Klipp eller skär örterna och blanda ner.
- Vänd ner rommen.
Servera fisken med såsen, picklad lök, jordärtskockspuré och grönkål.